TRY  
Türkçe  

Araçların Kışlık Bakımı

Yayınlanma Tarihi: 24/01/2021

Araçların Kışlık Bakımı

Kış mevsiminin gelmesiyle havalar soğuyarak kar ve yollarda buzlanmalar artama başladı. Şüphesiz havaların ani değişiminden en fazla etkilenen sürçülerdir. Kış aylarında araba ile güvenli şekilde seyahat etmek için araçların kışlık bakımlarının yaptırılması ilk şarttır. Kışlık bakımları yapılmayan araçların daha büyük sorunlara yol açmadan en kısa sürede gereken bakımları yaptırılmalıdır.

Kışlık bakımı arabanızın daha düzgün çalışmasını, ısınmasını ve yakıt miktarının düşmesini sağlayacaktır. Bunula birlikte arabanın yol tutuşu, durması ve buzlu zeminlerde kaymaması için lastiklerin de kış mevsimine uygun olması gerekir. Kışlık bakımları yapılmayan araçların özellikle karlı, buzlu ve yağışlı havalarda kullanılmaması gerekir. Aksi durumda hem kendiniz hem de diğer sürücüler tehlikeye atılmış olacaktır.

Kışlık Bakımında Neler Yapılmalıdır?

Araçlarda arızalanma ve yolda kalma olayı en fazla kış aylarında yaşanmaktadır. Peki, arabanız için kışlık bakımında neler yapılmalıdır?

Arabaların kışlık bakımında;

  • Yağ kontrolü
  • Antifriz kontrolü
  • Akü kontrolü
  • Fren tertibatı kontrolü
  • Lastik kontrolü
  • Silecek ve cam suyu kontrolü
  • Farların kontrolü
  • Filtrelerin kontrolü (gerekirse değişimi)
  • Kaporta kontrolü
  • Hidroliklerin kontrolü

Bu hususlar ayrıntılı olarak kontrol edilerek gereken bakımlar yapılmalıdır. Kaporta kontrolü yapmaktaki amaç kaportada bulunan boya atmaları, çizik ve çürüyen noktaların yağışlarla daha kötü hale gelmeden gerekli önlemlerin alınmasıdır. Kış aylarında en fazla arıza akülerde meydana gelmektedir. Kış aylarına girmeden önce mutlaka akü kontrolü yaptırmak gerekir.

Araçta Bulunması Gereken Malzemeler

Sürücülerin araçlarında mutlaka bulundurması gereken önemli malzemeler vardır.

Bir araçta bulunması gereken malzemeler şöyledir;

  • İlk yardım seti
  • Stepne
  • Çeki halatı
  • Zincir (Kış aylarında)
  • Reflektör
  • El feneri
  • Takoz
  • Cam kazıyıcı

Gibi malzemeler araçlarda bulundurulacak malzemelerdendir. Bunların dışında kaza tutanağı, temiz su, eldiven, mum ve battaniye gibi malzemeler bulundurulmakta fayda vardır.

Lastik & Zincir Kontrolleri

Kış aylarında en önce yapılması gereken lastik & zincir kontrolleri olmalıdır. Trafikte meydana gelen kazaların en büyük sebeplerinden birisi lastiklerdir. Özellikle kış aylarına uygun lastiklerin kullanılmaması kazalara davetiye çıkartmaktadır. Araçlarda kullanılan tüm lastiklerde kullanım ömrü ortala 4 yıl veya 150 bin km şeklindedir.

Araçlarda kullanılan lastiklerin bu süre veya km’yi doldurması durumunda önemli derecede özellikleri kaybolmaktadır. Bu sebeple lastiklerin kullanma sürelerine azami dikkat gösterilmesi gerekir. Daha güvenli bir yolculuk için devlet 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında tüm araçların kış lastiği kullanmasını zorunlu hale getirmiştir. Kış lastiği uygulamasına aykırı durumlarda maddi cezalar yanında ehliyet puanı da düşürülmektedir.

Yapılan yol kontrollerinde kış lastiği kullanmayan sürücülere cezai işlem uygulanırken, kış lastiği takılan fakat yeterli kriterleri sahip olmayan lastikler (diş derinliği ve yanak yapısı gibi) için de yaptırımlar uygulanmaktadır.

Kış Aylarında Araba Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar

Kış aylarında araba kullanan sürücülerin araçlarında bulundurması gereken malzemeleri tam ve eksiksiz şekilde tutması önemlidir. Özellikle kar, yağmur ve buz riski olan yollarda takip mesafelerini koruması gereklidir. Araç lastiklerinin hava basınçlarını kış mevsimine uygun miktarlarda olması önemlidir. Kış aylarında yüksek basınçlı lastikler yol tutuşunu etkileyeceği için arabanın kolayca kaymasına yol açacaktır. Sürüş deneyimi az olanların kış aylarında zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları gerekir.

Son Haberler

Hz.Mevlana Celaleddin-i Rumi

                   Hz...

Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi :        Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında...

Lüks Araç Kiralama

Lüks Araç Kiralama                         &n...

Oto Kiralama

Konya Oto Kiralama   Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Konya tarihçesi Konya'nın Tarihî GelişimiKony...

Günlük Araç Kiralama

Günlük Araç Kiralama   Nasıl Rezervasyon Yapılır? On-line olarak  internet sayfasından ara...

ARAÇ FİLOSU En uygun fiyatlarla en kaliteli araç kiralama hizmeti!

ÜYELİK İŞLEMLERİ Hemen ücretsiz üye olun, rezervasyon takibini kolayca yapın!

EKSTRA SEÇENEKLER Rezervasyonun ekstraları ile sürüşünüzü kolay ve güvenli yapın!

BİZE ULAŞIN Her türlü soru ve sorununuz için bize hemen ulaşabilirsiniz!

https://www.filokonya.com/ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır -