TRY  
Türkçe  

Kapsamlı Araç Muayene Rehberi

Yayınlanma Tarihi: 24/01/2021

Yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen motorlu ve motorsuz araçlarının kontrolü 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanunda yer alan bilgiler ışığında araç muayenelerinin yapılması zorunlu olmaktadır. Trafiğe çıkacak olan tüm motorlu ve motorsuz araçlar bu kapsamda değerlendirilir. Kontroller aracılığıyla araçların yeterlilikleri denetim altında tutulmaktadır.

2020 Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Düzenli bir şekilde yapılan kontroller sayesinde araçlarda oluşacak problemler engellenmiş olur. Sorunlar başlangıçta tespit edilerek daha büyük sorunların ortaya çıkması denetim altına alınır. Bu nedenle araç sahibi olan kişiler bu denetimler ile ilgili olarak araç muayenelerinin tarihinde yapmak ve takip etmekle mükelleftir.

Araç muayene süreci randevu sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Randevu süreci yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK aracılığı ile yürütülür. Ancak yoğunluk ve fazla işlemin yapılmasından dolayı muayene işlemi için kurumun resmi sayfası ziyaret edilerek randevu oluşturulması gerekmektedir. Randevu alma işlemi ücretsiz olup basit adımlar takip edilerek kolaylıkla tamamlanabilmektedir.

Muayene Sırasında Neler Kontrol Edilir?

TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen araç muayeneleri sırasında bir takım kontrol aşamaları söz konusudur. Bu aşamalar muayeneye girecek her araç için ortak ölçütleri taşır. Öncelikle muayenede önemli olan birkaç nokta vardır. Bunlardan bir tanesi egzoz gazının emisyon ölümüdür.

TÜVTÜRK 'ün kontrolüne girmeden aracınızın egzoz gazı emisyon ölümünü mutlaka yaptırmanız gerekir. Muayeneden önce TÜVTÜRK istasyonlarında yer alan egzoz gazı emisyon ölçümü alanlarında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede muayene sırasında egzoz gazı emisyon ölçümü ile ilgili bir problem yaşamamış olursunuz. Ayrıca kontrol sırasında dikkat edilen bir diğer nokta ise araç üzerinde çıkacak borç veya ceza durumudur.

Muayeneye girmeden önce mutlaka trafik, köprü veya yol ile ilgili ceza olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir cezaya sahip olan araçlar TÜVTÜRK kontrolünden geçememektedir. Bir diğer önemli nokta ise zorunlu trafik sigortasıdır. Muayeneye girmeden önce zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresine mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Sigorta yok ise bu muayeneden geçmeniz mümkün değildir.

Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gerekenler?

Araç muayenesi işlemi sırasında dikkat edilen noktalar tamamlandıktan sonra araçta bulunması gerek konularında dikkat edilmesi gerekir. Araçların bagajında mutlaka ilk yardım çantasının hazır olması gerekir. İlk yardım çantasının içinde büyük boy sargı bezi, üçgen sargı bezi, hidrofil gaz steril, antiseptik solüsyon, flaster, yara bandı, tıbbi eldiven, el feneri, turnike, küçük makas, çengelli iğne yer almalıdır.

Ayrıca ilk yardım çantası ile birlikte bagajda yer alacak diğer önemli eşyalar ise üçgen reflektör ve yangın söndürme cihazıdır. İlk yardım çantası hazır hale geldikten sonra araç içinde bulunması gereken evraklar da oldukça önemlidir. Ruhsat, kimlik ve trafik sigortası mutlaka muayene esnasında araçta yer almalıdır.

Kanunda belirtilenler kapsamında bu belgeler zorunlu olarak gerekli olmaktadır. Araç muayenesinin tamamlanabilmesi için bu evraklar araçta yer almalıdır.

LPG'li Araçlar İçin Yapılması Gerekenler?

Araç muayenesi için genel kuralların yanında LPG'li araçlara sahip olan kişiler için özel şartlarda mevcuttur. Aracınız LPG sistemine sahip ise yapmanız gerek bazı kontroller ve düzenlemeler vardır. LPG'li araçlarda tank ve regülatörlerinde yer alan marka ve seri numaraları muayene sırasında büyük bir öneme sahiptir. Öncelikle bu seri numaralarının muayene esnasında net bir şekilde okunabilir olması gerekmektedir.

Eğer net bir şekilde okunamıyorsa bu durumdan dolayı muayene sırasında olumsuzluklarla karşılaşma durumunuz yüksektir. Ayrıca bir diğer önemli konu ise aracın LPG'li olduğunun bilgisinin mutlaka ruhsata işlenmiş olmasıdır. LPG'li araçlar için bu aşamalar dikkat edildiği takdirde sorunsuz bir şekilde muayene süreci tamamlanmış olacaktır.

Hangi Aralıklarda Muayene Yapılır?

TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen araç muayenesinin yapılma sıklığı araçların çeşitliliğine göre farklılık göstermektedir. Her iki yılda bir yapılan araçlar arasında binek otomobil, resmi otomobil ve bu araçların römorkları yer alır. Bu araçların ilk 3 yaş sonrasında araç muayeneleri her 2 yılda bir yapılmaktadır.

Diğer taraftan lastik tekerlekli traktörler ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrasında her 3 yılda bir kontrolleri yapılır. muayene edilir. Yılda bir kez muayenesi gerçekleştirilen araçlar ise taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar ve römorklarıdır. İki ya da üç tekerlekli araçlar yani motosiklet ve benzeri araçlar ve römorklarının muayenesi ise ilk 3 yaş ve sonrasında 2 yılda bir yapılmaktadır.

Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir?

Araç muayenesi sonrasında ortaya çıkan bazı sorunlar ağır kusur olarak nitelendirilmektedir. Araçta tamire ihtiyaç duyulacak bir biçimde muayene sonrasında eksiklerin ortaya koyulması ağır kusurları kapsamaktadır. Ağır kusurların ilk sırasında motor ve şase numarasının okunamamasıdır.

Ayrıca plakanın üzerinde yazılanların silik olması da diğer bir ağır kusuru ortaya koyar. Bunun yanında araç LPG'li ise bunun ruhsata belirtilmesi ve koltuk sayısının ruhsata işlenmemiş olması da ağır kusurlar arasındadır. Ayrıca ön düzen ve direksiyondaki sorunlar, ayna ve cam düzeneklerindeki problemler, araç aydınlatma sistemlerindeki sorunlar, yol takımındaki problemler, emniyet kemeri ve hava yastıklarındaki arızalar ve buna benzer konularda ortaya çıkan muayene sonuçları ağır kusurlar arasında yer almaktadır.

Son Haberler

Hz.Mevlana Celaleddin-i Rumi

                   Hz...

Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi :        Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında...

Lüks Araç Kiralama

Lüks Araç Kiralama                         &n...

Oto Kiralama

Konya Oto Kiralama   Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Konya tarihçesi Konya'nın Tarihî GelişimiKony...

Günlük Araç Kiralama

Günlük Araç Kiralama   Nasıl Rezervasyon Yapılır? On-line olarak  internet sayfasından ara...

ARAÇ FİLOSU En uygun fiyatlarla en kaliteli araç kiralama hizmeti!

ÜYELİK İŞLEMLERİ Hemen ücretsiz üye olun, rezervasyon takibini kolayca yapın!

EKSTRA SEÇENEKLER Rezervasyonun ekstraları ile sürüşünüzü kolay ve güvenli yapın!

BİZE ULAŞIN Her türlü soru ve sorununuz için bize hemen ulaşabilirsiniz!

https://www.filokonya.com/ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır -